• Nastavljamo s izradom Strategije za novo razdoblje!

  Lokalna akcijska grupa u ribarstvu „Pinna nobilis“ zahvaljuje se svima koji su sudjelovali na javnim radionicama za izradu Lokalne razvojne strategije u ribarstvu.
  Nastavljamo s izradom na temelju vaših savjeta i prijedloga!

  Saznajte više...
 • USKORO!!! Obrazac za podnošenje projektnih ideja

  Lokalna akcijska grupa u ribarstvu „Pinna nobilis“ je započela s aktivnostima za izradu Lokalne razvojne strategije u ribarstvu za naše područje!

  Kako bismo uključili što više dionika s našeg područja djelovanja osim na javnim radionicama u izradi Strategije možete sudjelovati i putem online obrasca.
  Obrazac će poslužiti kao temelj za izradu nove strategije razvoja lokalne zajednice i raspisivanje budućih natječaja.

 • SUDJELUJTE U IZRADI LOKALNE RAZVOJNE STRATEGIJE U RIBARSTVU LAGUR-a "PINNA NOBILIS"

  Lokalna akcijska grupa u ribarstvu „Pinna nobilis“ ima čast pozvati sve građane, osobito predstavnike ribarstvenog sektora, s područja svoga djelovanja – gradovi Buje, Novigrad i Umag te općine Brtonigla, Grožnjan i Oprtalj – da se aktivno uključe u izradu Lokalne razvojne strategije u ribarstvu (u daljnjem tekstu: LRSR) na temelju koje će u budućnosti biti financirani projekti s našeg područja. Izrada LRSR-a se provodi u okviru Mjere III.1. „Pripremna potpora”, a sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu.

  Saznajte više...

  Nema rezultata vaše pretrage.

Facebook news feed

Nastavljamo s izradom Strategije za novo razdoblje! Vaše ideje dostavite nam putem telefona 098 99 44 376, e-maila info@flag-pinnanobilis.hr ili osobno na adresi Ulica rijeke Boljunčice 3 u Novigradu (industrijska zona) radnim danom od 8:00h do 16:00h.flag-pinnanobilis.hr/novosti/nastavljamo-s-izradom-strategije-za-novo-razdoblje/ ... See MoreSee Less
View on Facebook

Zanimljivosti

Prelov ribe je lov koji premašuje proizvodne kapacitete mora. Uzroci takvog stanja leže u ogromnom porastu ljudske populacije što automatski vodi do veće potražnje, tehnološkog napretka, razvoja brodova i raznih ribolovnih alata te ponajviše do uspostave globalnog tržišta. Cijeli je proces posljedica želje za što većim profitom te, kao što to često bude, najviše ispašta ekosustav koji nije, kao što bi mnogli voljeli vjerovati, neiscrpan.
Prelov u cilju zadovoljavanja veće potražnje predstavlja itekako veliku prijetnju za sveukupno čovječanstvo, stoga vlade, u suradnji s ribarskim sektorom, rade na tome da to spriječe.

Što se Jadrana tiče, ukupni se ulov srušio u osamdesetima zbog prelova srdele i inćuna i od tada uglavnom stagnira a broj ribara i brodova se povećao, što znači da je za isti ulov potreban puno veći ribolovni napor. Resursi se moraju koristiti ciljano i održivo, a ne rasipno i nekontrolirano, ukoliko želimo spriječiti različite prijetnje poput cvjetanja mora i brojnih anomalija morskog okoliša.

 

Održivi ribolov je zapravo koncept koji podrazumijeva da iz mora treba uzeti samo onoliko koliko more, odnosno morski ekosustav, može prirodno, svojom snagom, obnoviti. Sve ono što ulovimo preko te granice vodi prema potpunoj devastaciji naših morskih resursa.
Održivo ribarstvo treba uzeti u obzir koliko ekološke toliko i socioekonomske aspekte lokalnog područja te treba uključiti lokalnu zajednicu u upravljanje resursima.

Republika Hrvatska je, kroz posljednje desetljeće i pol, napravila prve korake i pomake prema uspostavi sustava upravljanja morem koji se bazira na najnovijim znanstvenim spoznajama, očuvanju bioraznolikosti te poštivanju raznih potreba i vrijednosti svih građana. Sad je na nama red da učinimo taj sustav što učinkovitijim, a nekoliko jednostavnih koraka garantira uspješnost u očuvanju morskog okoliša, te stoga:

– Pazite da podupirete održive proizvode iz ribarstva koji su ulovljeni na način kojim će se očuvati riblji stokovi i ljudi koji o njima ovise

– Kupujte certificirane proizvode

– Nemojte jesti nedoraslu ribu

– Provjeravajte oznake

– Uključite malo raznolikosti u svemu, pa tako i u Vašoj potrošnji