EDUSFISH – ODRŽANA 2. RADIONICA!

Dana 30. svibnja 2018. u Talijanskoj srednjoj školi “Leonardo da Vinci” Buje održana je 2. radionica pod nazivom “Kulturna baština i ribarska tradicija LAGUR-područja” u sklopu projekta “EduSfish – edukacija mladih za održivo ribarstvo”.

U prvom dijelu radionice biolog Neven Iveša objasnio je važnost hrvatskih inovatora u ribarstvu te kako su svojim izumima promijenili povijest ribarstva. Posebno je istaknuo „Puratićevo vitlo“ izumitelja Marija Puratića koje služi za izvlačenje ribarskih mreža te da se radi o izumu svjetskih razmjera. Kroz praktični dio učenici su naučili kako se izrađuju jednostruke mreže stajačice za lov riba kao važan dio ribarske tradicije u Istri. Uz pomoć voditelja radionice učenici su se sami iskušali u izradi, odnosno šivanju mreža.

U drugom dijelu radionice Christian Petretich, profesionalni ribar i član udruge „Savudrijska batana – Batana Salvorina“, ukratko je predstavio rad udruge koja je ujedno i član LAGUR-a „Pinna nobilis“, te je nastavio s predstavljanjem arheoloških nalaza na području uvale Zambratija. Objasnio je kako su u podmorju Zambratije pronađeni ostaci prapovijesnih kuća, tzv. sojenica, iz razdoblja ranog eneolitika, te da su pronađeni i ostaci šivane brodice iz razdoblja brončanog i željeznog doba. U završnom dijelu svog izlaganja naglasio je važnost očuvanja ribarske tradicije.

Sljedeća radionica u sklopu projekta terenskog je karaktera. Održat će se 13.06.2018. u uvali Zambratija gdje će učenici imati priliku uživo pogledati arheološke, ali i biološke specifičnosti područja.

 

Slike s radionice pogledajte u našoj galeriji. 

 

Provedba projekta „EduSfish – edukacija mladih za održivo ribarstvo“ financirana je sredstvima Istarske županije te Europske unije iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo RH.