Izložba „Zambratija – prapovijesni šivani brod“

Dana 07.07.2017. u 12,00 sati u Galeriji C8, Carrarina 8 u Puli, svečano je otvorena izložba „Zambratija – prapovijesni šivani brod“. Na izložbi su predstavljeni rezultati arheološkog istraživanja prapovijesne brodske konstrukcije rađene tehnikom šivanja, iz podmorja uvale Zambratija, izrađene između brončanog i željeznog doba.

Ostaci brodskog trupa predstavljaju jedan on najvažnijih arheoloških pronalazaka na području Republike Hrvatske. Terenski rad na istraživanju ostataka prapovijesnog broda izveden je u razdoblju od 2008. – 2013., nakon čega su uslijedila postterenska istraživanja koja su obuhvatila radove na različitim analizama konstrukcije, na izradi 3D modela te rekonstrukciji i restituciji brodskih linija.

Autori izložbe su: viša kustosica Arheološkog muzeja Istre – Ida Koncani Uhač, nautički arheolog dr. sc. Giulia Boetto iz francuskog Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja te konzervator – viši stručni savjetnik Marko Uhač iz Konzervatorskog odjela u Puli – Uprave za zaštitu kulturne baštine.

Izložba će biti otvorena do 3. rujna 2017. godine. Ulaz je slobodan.

 

Slike u galeriji.