Održan konzultacijski sastanak u sklopu pilot-projekta „Zona posebnog upravljanja u uvali Zambratija (Umag)“

Dana 27. travnja 2017. godine održan je konzultacijski sastanak s predstavnicima triju sektora grada Umaga s ciljem prikupljanja dodatnih prijedloga i inicijativa za valorizacijom uvale Zambratija koji će ući u postupak daljnjeg razmatranja i oblikovanja finalnog scenarija razvoja iste od strane LAGUR-a „Pinna nobilis“.

Sastanak je započeo prezentacijom Voditeljice LAGUR-a gđe. Ane Žužić koja je prezentirala svim prisutnima važnost lokalnih akcijskih grupa u ribarstvu za razvoj ribarskih zajednica, opće informacije o samom o LAGUR-u „Pinna nobilis“ te pilot projektu. Nakon toga, uslijedila je prezentacija gđe. Danijele Mioković, iz Savjetodavne službe, koja je govorila o primjerima dobre prakse sinergije održivog turizma i ribarstva u zemljama Europske unije. G. Neven Iveša, stručni suradnik LAGUR-a na pilot projektu, je predstavio sudionicima dva video zapisa o koristima uspostave zona posebnog upravljanja u Španjolskoj i Hrvatskoj.

Uslijedila je rasprava s ciljem prikupljanja dodatnih prijedloga i inicijativa za valorizacijom uvale Zambratija od strane prisutnih. Sudionici su predložili sljedeće inicijative koje je potrebno dodatno razmotriti u cilju valorizacije uvale Zambratija:

  • Replika brodice u moru
  • Reljef uvale Zambratija na kopnu s naznačenim arheološkim i biološkim vrijednostima i legendom
  • Replika sojenice na kopnu (u svojstvu interpretacijskog centra)
  • Knjiga o moru, priobalju i ribarstvu na području grada Umaga
  • Edukativne aktivnosti u cilju popularizacije podvodne arheologije i biologije mora
  • Nastavni plan i program osnovnih i srednjih škola na LAGUR području
  • Mogućnost integriranja u nastavnom planu aktivnosti u cilju popularizacije održivog ribarstva i ribolovne tradicije: npr. prezentacije tradicionalnih ribolovnih alata, projekt „Čuvajmo tradiciju, hranimo se održivo“ i sl.
  • Podmorska poučna staza o arheološkim i prirodnim vrijednostima uvale Zambratija- Informativne ploče na području grada Umaga o maritimnim vrijednostima i ribarskoj tradiciji grada Umaga.

Pilot-projekt „Zona posebnog upravljanja u uvali Zambratija (Umag)“ zajednički provode LAGUR „Pinna nobilis” i Udruga ljubitelja mora i kulturnih znamenitosti „Savudrijska batana – Batana salvorina” u okviru Mjere III.1. „Pripremna potpora“. Pilot-projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Slike s konzultacijskog sastanka pogledajte u galeriji.