Održana druga radionica u sklopu pilot-projekta „Zona posebnog upravljanja u uvali Zambratija (Umag)“

Dana 23. ožujka 2017. s početkom u 17:00 sati u gradskoj vijećnici Grada Umaga održana je 2. radionica u sklopu pilot-projekta pod nazivom „Mogućnosti primjene dobrih praksi u upravljanju podmorjem u uvali Zambratija“.

Cilj druge radionice bio je upoznati sudionike s primjerima dobre prakse zona posebnog upravljanja u Europskoj uniji i Republici Hrvatskoj te, na temelju dobivenih saznanja, potaknuti raspravu o mogućnostima korištenja dijela uvale Zambratija na način da se ribolovne i rekreativno-edukativne aktivnosti integriraju u zajednički turistički proizvod.

Neven Iveša, voditelj radionice i stručni suradnik na pilot-projektu, govorio je o učinku mjera zaštite podmorja na riblji fond te je naglasio kako zaštićena morska područja predstavljaju žarište biološke raznolikosti iz kojega migriraju ribe i naseljavaju okolna područja, čak na udaljenosti većim od 150 km. Gost radionice bio je Roberto Odorico iz Italije, biolog – stručnjak za bioraznolikost i ribarstvo, osnivač tvrtke Shoreline Soc. Coop te konzultant za razvoj i provođenje talijanskih projekta u okviru Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo (Fondo europeo per gli affari marittimi e la pesca – FEAMP). Odorico je predstavio područje posebnog upravljanja i zaštite u Italiji – morski park Miramare kraj Trsta.
Nakon teorijskog uvida sudionici su imali mogućnost praktičnog rada kroz rad u grupama na temu zajedničkog osmišljavanja dugoročnog korištenja uvale Zambratija u ribolovno-edukativno-turističke svrhe.

Pilot-projekt „Zona posebnog upravljanja u uvali Zambratija (Umag)“ zajednički provode LAGUR „Pinna nobilis” i Udruga ljubitelja mora i kulturnih znamenitosti „Savudrijska batana – Batana salvorina” u okviru Mjere III.1. „Pripremna potpora“. Pilot-projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Slike s radionice pogledajte u našoj foto galeriji.