Posjet ribarskoj luci i malom muzeju ribarstva u Savudriji

Jučer je u Savudriji održana 4. radionica projekta EduSFish pod nazivom „Posjet ribarskoj luci i malom muzeju ribarstva“ koja je bila terenskog karaktera. Cilj je bio usporediti odnos ribarske tradicije i moderniteta kroz a) upoznavanje tradicionalnih ribarskih tehnika i alata u malom muzeju ribarstva i b) upoznavanje suvremenog načina rada na ribarskom brodu.

Učenici Talijanske srednje škole „Leonardo da Vinci“ Buje su zajedno s voditeljima Christianom Petretichem, Silvanom Pelizzonom i Marinom Pauletić iz udruge Batana salvorina razgovarali o povijesti i sadašnjosti ribarstva na LAGUR-području, važnosti luke u Savudriji nekad i danas te su na ribarskom brodu „Esky“ iz prve ruke mogli vidjeti kako izgleda ribarstvo danas. Na kraju radionice učenici su imali priliku provozati se u tipičnoj batani s našeg područja – savudrijskoj batani – te vidjeti dijelove izuzetno očuvanog potopljenog rimskog mola.

Terenska radionica „Posjet ribarskoj luci i malom muzeju ribarstva“ dio je aktivnosti projekta „EduSFish – edukacija mladih za održivo ribarstvo“ koji je financiran sredstvima Istarske županije te Europske unije iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo RH.

 

Slike s posjeta pogledajte u našoj foto galeriji.