POSJET RIBARSKOJ LUCI U SAVUDRIJI

Dana 07. lipnja 2018. godine učenici 2. i 4. razreda Osnovne škole Marije i Line, područne škole Bašanija, posjetili su ribarski brod u Savudrijskoj luci i vidjeli kako ribarenje izgleda iz prve ruke.

Predsjednik LAGUR-a, Danilo Latin, u prvom dijelu posjeta pokazao je učenicima vanjske dijelove svog broda kao što su krma i paluba. Zatim su vidjeli ribarsku mrežu pomoću koje ribari vrše ulov ribe. U drugom dijelu posjeta, učenici su imali prilike vidjeti nekoliko vrsta riba kao npr. riba pauk, grdobina i list te školjke poput kaneštrela i kapešanti. Pridružio im se zatim još jedan ribarski brod zahvaljujući kojem su učenici vidjeli tek ulovljenog velikog jastoga i hobotnicu. Pri samom kraju posjeta, učenici su zajedno s g. Danilom imali prilike naučiti kako mehanika broda radi i za što se koristi, poput navigacijskog sustava, volana i sl. te im je predočeno kako se pravi ribar osjeća na svom brodu.

Tijekom cijelog posjeta učenici osnovne škole pokazali su veliko zanimanje, postavljali su pitanja i uključivali se u razgovor. Svakome je za kraj poklonjena po jedna školjka i morska zvijezda, kako bi imali uspomenu s posjeta.

U nastavku nekoliko slika: