PREDSTAVLJANJE PROJEKTA “Čudesna morska ISTRAživanja”

Sa zadovoljstvom predstavljamo rezultate projekta „Čudesna morska ISTRAživanja“ čiji je nositelj bio Muzej Grada Umaga, sufinanciran od strane FLAG-a Pinna nobilis. 

U Zambratiji, pored Umaga, sasvim slučajno je otkriven nevjerojatan djelić povijesti – najstariji šivani brod na Mediteranu, koji je ležao u luci, na svega par metara dubine, oko 3000 godina. Datira iz brončanog doba, između posljednje četvrtine 12 st.pr.Kr. i 8 st.pr.Kr. Općepoznato je da živimo u svijetu u kojem je ribolov važan dio svakodnevnog života, a ovaj brod je dokaz kako je ribolov važan već tisućljećima. Šivani brod svojim je dizajnom omogućavao ribarima te zajednicama koje su živjele uz more izrazito vrijedan izvor hrane, dok je njegova struktura jamčila ribarima da se sigurno otisnu dalje na pučinu. Nevjerojatno je zamisliti kako su se upravo ovakvi šivani brodovi koristili, no zahvaljujući majstorima zanata koji su ga mogli zašiti i ribarima koji su priskrbljivali hranu, on je uvelike oblikovao ribarsku (i opću) kulturu i tradiciju ovog područja u prošlosti sve do današnjeg dana.

Nemojte propustiti ovu priliku da se povežete s našom pomorskom baštinom i svjedočite ribarskoj svakodnevici naših predaka. Pozivamo vas da posjetite Muzej Grada Umaga i zaronite u bogatu povijest ovog broda i ribarske kulture ovog područja, bilo da želite saznati nešto više o ribarskim praksama tog vremena ili samo diviti se dizajnu broda koji je preživio utjecaj vremena na nj, na vama je!