Snorkeling u uvali Zambratija

Jučer je u Zambratiji održana 3. radionica projekta EduSFish pod nazivom „Snorkeling u uvali Zambratija“ koja je bila terenskog karaktera. Na ovoj su radionici učenici uživo imali priliku vidjeti sve naučeno na dosadašnjim radionicama.

Učenici Talijanske srednje škole „Leonardo da Vinci“ Buje su zajedno s voditeljima Nevenom Ivešom i Christianom Petretichem istraživali biološke i arheološke specifičnosti uvale. Uz to, sudionici su se i provozali savudrijskom batanom sa staklenim dnom u vlasništvu udruge Batana salvorina.

Učenici su se uz pomoć opreme za ronjenje na dah upoznali sa živim svijetom podmorja uvale Zambratija. Razgledali su različite tipove staništa, pješčano dno i područje fotofilnih algi. Kako je uvala Zambratija poznata po razvijenoj fauni školjkaša, učenici su uz pomoć voditelja ronjenja potražili periske, dondole, mušule. Naročito je bilo zanimljivo vidjeti brojne periske i s njima povezan ekosustav. Također, učenici su imali priliku vidjeti jajašca puževa volka i odrasli volci zbog kojih je upravo u Zambratiji u antičko doba bila uspostavljena „tvornica“ za ekstrakciju purpurne boje iz njihovih tkiva. Tijekom snorkelinga učenici su obišli i arheološke lokalitete poput potopljene rimske ceste i naselja te lokaciju na kojoj je zaštićen prapovijesni šivani brod u Zambratiji.

 

Slike pogledajte u našoj foto galeriji.